Kayıtlı Olmadığım Sağlık Ocağına Gidebilir miyim
Aile sağlık merkezleri kişilerin genellikle ilaç yazdırmak için gittikleri kuruluşlardır. Kayıtlı olmadığım sağlık ocağına gidebilir miyim birçok hasta ve yakını tarafından sorulmaktadır. Genellikle hastaların kendi sağlık ocaklarına gitmesi istenmektedir. Eğer devlet tarafından sağlanan sağlık ocağı kişiye ters düşerse kişi kendi isteği ile yakın bir sağlık ocağını tercih edebilir. Ancak ilk etapta ilk üç ay boyunca kişinin sağlık ocağını değiştirmemesi önerilir.
Genellikle sağlık ocaklarında hastalar kayıt altına alınmaktadır. Dolayısı doktor her hastasını tanımakta ve sisteminde ona dair tanılara sahiptir. Kayıt olmadığınız ancak mecbur kaldığınız bir sağlık ocağına gidebilmeniz mümkündür. Ancak doktor isterse muayene olup ilaç yazdırabilirsiniz.
İçindekiler
İkametgah Olmayan Yerde Sağlık Ocağına Gidilir mi?
İkametgah olmayan yerde sağlık ocağına gidilir mi merak edilen bir sorudur. Sağlık sorunlarında ya da ilaç yazdırma durumu söz konusuysa öncelikle aile hekimlerine yöneliriz. Ancak zorunlu olarak ikamet adresimizin dışında bir yerde bulunuyorsak örneğin yazlık bir beldede bulunuyorsak misafir kaydı ile sağlık ocağına gidebilmek mümkündür.
Eğer uzun süre aynı belde de ikamet edecekseniz aile sağlık hekimi hastanın kaydını yaparak sağlık hizmetinden yararlanmasını sağlar. Genellikle misafir hastalar ancak doktor uygun görülürse görüşme sağlanır. Bununla birlikte kayıt yapılması mecburidir. Misafirde olsa ikamet ettiği sürece doktorun sorumluluğu altında olacaktır.
Herhangi Bir Sağlık Ocağına Gidilir mi?
Herhangi bir sağlık ocağına gidilir mi hastaların sıklıkla sorduğu sorular arasındadır. Kişiler keyfi olarak kafasına estiği gibi sağlık ocaklarına gidemez. Aile sağlık merkezlerinde her doktorun bir hasta kaydı bulunur. Eğer kişi il sınırları dışındaysa ve kendi aile hekimine gitmesi mümkün değilse o zaman en yakın sağlık ocağını seçerek herhangi bir sağlık ocağına gidebilir.
Hasta ve yakınları keyfi olarak farklı sağlık ocaklarına gidemez. Eğer hasta aile doktorundan memnun değilse kaydını başka bir sağlık ocağına taşıyarak kendi istediği bir sağlık ocağına nakil yaptırabilir. Ancak sağlık ocaklarında bulunan doktorlarında belli bir hasta kapasitesi bulunduğunu söyleyelim. Eğer doktorun hasta kapasitesi dolu ise bu talebi geri çevirebilir.
Misafir Olarak Sağlık Ocağına Gidilir mi?
Misafir olarak sağlık ocağına gidilir mi önemli sorular arasındadır. Hasta ve yakınları il değiştirmek durumunda aldığında konumunda bulunan en yakın aile sağlık merkezine misafir hasta girişi yaptırarak sağlık hizmetlerinden yararlanabilmektedir. Kişi uzun süreli olarak ikamet bölgesini değiştirdiğinden özellikle yazlık nedeni ile ikametini değiştiriyorsa mutlaka aile hekimliği ile görüşerek misafir hasta olarak kaydını sağlamalıdır.
Bu sayede kişiler rahatlıkla sağlık sorunlarında doktora gidebilir, ilaç yazdırabilir. Ayrıca enjekte durumları söz konusu olduğunda misafir sıfatı ile tıbbi işlemlerini yaptırabilir. Misafir olarak kayıt açtırmak aile sağlık merkezindeki kargaşaları da önleyecektir. Ancak misafir olarak doktorla görüşebilmeniz adına öncelikle doktorun hemşiresinden konu hakkında bilgi almanız çok mantıklı olacaktır.